woensdag 10 maart 2010

Castillo Morales therapie

Nadat Astrid Schrama tijdens de dolfijntherapie op Curacao Daan dagelijks gezichtsmassage gaf, hebben we terug in Nederland contact opgenomen met Petra van der Werf, logopediste in Apeldoorn.
Petra staat bekend als dé specialist in de Castillo Morales therapie, gezichtsmassage waar wij op basis van de bij het CDTC van therapeute Maaike verkregen informatie heil voor Daan van verwachtten.
Sinds 5 november 2009 bezoeken we Petra met Daan om de 3-4 weken. In een uur tijd masseert Tom Daan's gezicht zoals hij dat dagelijks voor het slapen gaan op Daan's bed doet.
Petra corrigeert en draagt nieuwe oefeningen aan. We focusen op de mondmotoriek, en Daan pikt het enthousiast op.
Ook oefent Daan thuis en op school met blazen tussen zijn lippen door en door een rietje een watje wegblazen. Ook met lippen dicht kussen lukt steeds beter.

In het bijgaande filmpje zie je de oefeningen, en hoe Daan vooral de P-klanken steeds weer uitprobeert. Hij geniet er van, iets wat we alleen maar hoopten!

Ook oefent Daan met ergotherapeute Yvonne in de klas op school in Beverwijk het zelfstandig eten met vork en lepel.
Met de vork kan Daan, ondanks zijn beperkte fijne motoriek, steeds beter overweg. Het eten met een lepel was echter nog te moeilijk, ondanks veel oefenen. Dit weekeinde smaakte het warme eten hem echter zo goed, dat Daan zelf de lepel pakte en het naar binnen schepte alsof dit de normaalste gang van zaken was. We hebben het eten van zijn toetje gefilmd, zie maar.

Dit zijn twee voorbeelden van hoe sterk Daan vooruit gegaan is. Hij is ondernemender geworden, is zeer behendig in zijn rolstoel, hij wil veel zelf doen (televisie aan- en uitzetten, aan- en uitkleden), pikt dingen veel sneller op en voert ze meteen uit (boodschappen vinden in de winkel en ze thuis opruimen).
Iedere dag verblijdt Daan ons weer met nieuwe ontwikkelingen!

Liefs, Tom en Ellen